Για να είσαι επιτυχημένος, χρειάζεσαι ταλέντο και σκληρή δουλειά, αλλά ποιο είναι πιο σημαντικό; Αν αναρωτιέσαι, διάβασε παρακάτω για να μάθεις!


Ο Τόμας Έντισον, ο Αμερικανός εφευρέτης της λάμπας, είπε κάποτε. "Η ιδιοφυΐα είναι 1% έμπνευση και 99% σκληρή δουλειά." Αυτή η φράση είναι πιθανώς πιο διάσημη από οποιαδήποτε εφεύρεση του Έντισον. Για πολλούς ανθρώπους, είναι ένα απόσπασμα που τονίζει την αρετή της σκληρής δουλειάς και συχνά είναι ο σπόρος της ελπίδας για επιτυχία απέναντι σε όλα τα βιβλία αυτοβοήθειας που σας λένε ότι ο λόγος που αποτυγχάνετε είναι η έλλειψη προσπάθειας. Ωστόσο, η φράση αυτή μπορεί επίσης να ερμηνευτεί ότι ακόμη και με 99% προσπάθεια, αν δεν έχετε 1% έμπνευση, δεν θα πετύχετε. Τι χρειάζεστε λοιπόν για να πετύχετε: σκληρή δουλειά ή ταλέντο; 

Ας εξετάσουμε πρώτα τις συνέπειες του να έχεις μόνο το ένα ή το άλλο. Πρώτα απ' όλα, η προσπάθεια δεν εγγυάται την επιτυχία. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι παίκτες της πρώτης ομάδας του Major League Baseball στις Ηνωμένες Πολιτείες αμείβονται καλά, με μέσο μισθό 4,25 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, οι παίκτες των μικρών κατηγοριών που φιλοδοξούν να μπουν στην πρώτη ομάδα κερδίζουν μόνο 7.500 δολάρια το χρόνο. Μπορούμε να πούμε ότι πολλοί από αυτούς τους παίκτες, οι οποίοι περνούν δεκαετίες χοροπηδώντας στη δεύτερη και τρίτη κατηγορία κερδίζοντας μισθούς μικρότερους από τον μέσο όρο, έχουν δουλέψει λιγότερο σκληρά από τους αντίστοιχους παίκτες της πρώτης κατηγορίας; Αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στην κοινωνία μας, ακόμη και αν δεν είναι απαραίτητα στον επαγγελματικό αθλητισμό. Ωστόσο, είναι επίσης λάθος να υποθέτουμε ότι το ταλέντο αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί από τους ανθρώπους που γίνονται αντιληπτοί για το ταλέντο τους σε νεαρή ηλικία συχνά αποδεικνύεται ότι δεν είναι καλύτεροι από τον μέσο όρο των ανθρώπων.

Τελικά, η επιτυχία δεν βασίζεται μόνο στη σκληρή δουλειά ή στο ταλέντο, και τα δύο είναι σημαντικά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα ποιο είναι πιο σημαντικό: η σκληρή δουλειά ή το ταλέντο; Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι η σκληρή δουλειά είναι πιο σημαντική από το ταλέντο. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι' αυτό, αλλά ένας από αυτούς είναι ότι πιστεύω ότι το ταλέντο ανακαλύπτεται τελικά μέσω της σκληρής δουλειάς. Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι ακούνε τη λέξη ταλέντο, συνήθως σκέφτονται ανθρώπους που έχουν ένα ιδιαίτερο ταλέντο, όπως το να λύνουν δύσκολα μαθηματικά προβλήματα σε νεαρή ηλικία χωρίς καμία επίσημη εκπαίδευση ή να παίζουν ένα μουσικό όργανο με μεγάλη επιδεξιότητα. Ωστόσο, πολύ λίγοι άνθρωποι είναι προικισμένοι με αυτόν τον τρόπο, και οι φυσικές τους ικανότητες δεν είναι απαραίτητα η βάση για την επιτυχία τους. Αντίθετα, πιστεύουν ότι μέσα από συνεχή προσπάθεια μπορούν να εντοπίσουν τα ταλέντα τους -τους τομείς στους οποίους μπορούν να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα από τους άλλους όταν καταβάλλουν την ίδια προσπάθεια- και να ξεχωρίσουν από το πλήθος.

Έτσι, αν θέλετε να πετύχετε, πρέπει να δουλέψετε σκληρά. Αυτό δεν σημαίνει ότι "αν το θέλεις πολύ και δουλέψεις αρκετά σκληρά, τα όνειρά σου θα γίνουν πραγματικότητα", αλλά μάλλον ότι "οι προσπάθειές σου πρέπει να είναι κάπως κατευθυνόμενες", πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν είσαι ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα των προσπαθειών σου, το να κάνεις ένα βήμα πίσω και να αναζητήσεις μια νέα κατεύθυνση είναι μια επιλογή που πρέπει να σκεφτείς, γιατί το να τα παρατάς χωρίς να προσπαθείς περισσότερο μπορεί, όπως λένε κάποιοι, να σημαίνει ότι παραιτείσαι από την επιτυχία, αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει ότι το ταλέντο σου δεν είναι αρκετό για να σε κάνει επιτυχημένο στο μέλλον. Επομένως, αν μπορείτε να κάνετε μια προσπάθεια να βρείτε το ταλέντο σας κατά τη διάρκεια του χρόνου μετά την εγκατάλειψη, θα μπορέσετε να έρθετε λίγο πιο κοντά στην επιτυχία.