Εάν αυτή τη στιγμή ανησυχείτε για την επαγγελματική σας πορεία και αντιμετωπίζετε δυσκολίες, ελπίζω να λάβετε παρηγοριά μέσω της επιστολής μου.


Γειά σου? Αφού σκέφτηκα πώς να σε υποστηρίξω, αποφάσισα να σου γράψω ένα γράμμα με όλη μου την καρδιά. Θα γράψω λίγα λόγια με την ελπίδα ότι αυτή η επιστολή θα σας δώσει δύναμη και ενθάρρυνση.

Ο όρος που χρησιμοποιείται για να αναφερθεί στη νεότερη γενιά λέγεται ότι είναι ο καθρέφτης εκείνης της εποχής. Όταν πήγα στο κολέγιο, μας έλεγαν γενιά των Millennial. Ωστόσο, σύντομα εμφανίστηκε μια γενιά που εγκατέλειψε τρία πράγματα: ραντεβού, γάμο και τοκετό. Στη συνέχεια, εμφανίστηκε μια γενιά που εγκατέλειψε τα 5 πράγματα, όπως το να έχει ένα σπίτι και να εγκαταλείπει τις ανθρώπινες σχέσεις, και μια γενιά ακόμη και τα 7 που εγκατέλειψε τα όνειρα και τις ελπίδες. Η γενιά μας περνάει δύσκολα, σωστά; Όταν ήμασταν μικροί, μας μάθαιναν να πηγαίνουμε στο σχολείο κάθε μέρα, να ακούμε τους δασκάλους μας και να μελετάμε σκληρά. Έτσι το κάναμε, αλλά κανείς δεν είναι υπεύθυνος για τις συνέπειες. Στην πραγματικότητα, η γνώση που μαθαίνεται στο σχολείο είναι ελάχιστη χρήσιμη στην τρέχουσα κατάσταση. Όταν υστερούμε για μια στιγμή, όταν πέφτουμε κατά λάθος ή όταν παίρνουμε μια λάθος στροφή και χανόμαστε για μια στιγμή, κανείς δεν μας διδάσκει πώς να σηκωθούμε και να βρούμε το δρόμο μας. Αυτό το γράμμα μπορεί να είναι λίγο αλαζονικό, αλλά συγχωρέστε με και θα σας πω για ένα βιβλίο που με βοήθησε όταν περνούσα δύσκολα.

Υπάρχει ένας θρύλος ότι ένας κύκνος δεν κλαίει σε όλη του τη ζωή, αλλά ακριβώς πριν πεθάνει, κάνει τον πιο όμορφο ήχο και κλαίει πριν πεθάνει. Γι' αυτό τα τελευταία έργα των καλλιτεχνών αποκαλούνται συχνά τα κύκνεια άσματά τους. Το "The Old Man and the Sea" φαίνεται να είναι το κύκνειο άσμα του Αμερικανού μυθιστοριογράφου "Hemingway". Είναι απλά εκπληκτικό ότι ο Χέμινγουεϊ, ο οποίος νομίζω ότι είναι ο καλύτερος συγγραφέας του 20ου αιώνα, έγραψε μια ιστορία για την πλατιά, πλατιά θάλασσα χρησιμοποιώντας έναν γέρο, ένα αγόρι, τη θάλασσα, ένα μάρλιν και αστέρια. Ωστόσο, ο λόγος που θέλω να προτείνω αυτό το βιβλίο είναι επειδή ήθελα να μιλήσω για τη ζωή του «Χέμινγουεϊ» και όχι για τη λογοτεχνική του αξία. Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, φαντάστηκα έναν ηλικιωμένο άντρα να αγωνίζεται στην ανοιχτή θάλασσα. Είδα επίσης τη γενιά μας να παλεύει με το άγχος για το μέλλον και να μην ξέρει τι να κάνει, παρόλο που δούλευε σκληρά. Δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ μας, που οδηγούμαστε στη θάλασσα και πολεμάμε ο ένας τον άλλον σε αυτόν τον άγριο κόσμο με ατελείωτο φόβο, και τον γέρο που παλεύει μόνος στη θάλασσα. Τώρα προχωράμε σε αυτό το δύσκολο ταξίδι χωρίς υποσχέσεις ή συντεταγμένες, χωρίς να γνωρίζουμε ποιος είναι ο εχθρός ή πόσο καιρό θα έχουμε να πολεμήσουμε. Αναγκαζόμαστε να τσακωθούμε μεταξύ μας και να κάνουμε ακόμη και ακραίες επιλογές για το έπαθλο που ονομάζεται marlin.

Διάβασα το «Ο Γέρος και η Θάλασσα» και το σκέφτηκα πολύ. Τι κέρδισε τελικά ο γέρος; Είναι χαμένος ο γέρος που έχασε το μάρλιν του; Νομίζω ότι ο γέρος είναι νικητής. Παρόλο που τα λάφυρα αφαιρέθηκαν, δεν τα παράτησα και πάλεψα μέχρι το τέλος. Σε μια κατάσταση χωρίς τέλος, ονειρευόμουν μέσα από τα αστέρια. Πάντα υποσχόμουν αύριο. Πάνω από όλα, επιστρέψαμε με ασφάλεια. Άφησε επίσης πίσω του ένα πλεονέκτημα για τις επόμενες γενιές: ένα νεαρό αγόρι. Ωστόσο, ο γέρος στο μυθιστόρημα και ο γέρος στην πραγματικότητα ήταν διαφορετικός. Ο «Χέμινγουεϊ» έβαλε τέλος στη ζωή του, αφήνοντας ένα σημείωμα αυτοκτονίας που έλεγε: «Είμαι τόσο μόνος σαν μια λάμπα, της οποίας το ρεύμα έχει σταματήσει να ρέει και το νήμα της έχει σπάσει». Είχε το βραβείο Πούλιτζερ, το Νόμπελ Λογοτεχνίας, τη ιδιοφυΐα, τη φήμη, τον πλούτο και παντρεύτηκε τέσσερις φορές, αλλά αναρωτήθηκα γιατί έκανε μια τόσο ακραία επιλογή. Ίσως να μην είχε ένα «όνειρο» στα τελευταία του χρόνια. Πιστεύω ότι αν είχε ένα όνειρο, θα είχε αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων. Νομίζω ότι κι εγώ έχω αλλάξει προς το καλύτερο αφού διάβασα τα πετράδια των μυθιστορημάτων του.

Πριν από πολύ καιρό, όταν ήμουν πιο ανώριμος από τώρα, αναγκάστηκα να δουλέψω σκληρά και να παλέψω για να κερδίσω τον διαγωνισμό. Ωστόσο, καθώς απέκτησα εμπειρία και ανέπτυξα τις δεξιότητές μου, τα πράγματα άλλαξαν ξαφνικά. Στην κοινωνία μας, τα αγαθά είναι περιορισμένα, και υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να γεμίσει μόνο με εγωισμό και απληστία. Μέσα από αυτό το βιβλίο, συνειδητοποίησα για άλλη μια φορά ότι οι απλοί και αδύναμοι άνθρωποι είναι απαραίτητοι σε αυτήν την κοινωνία και πολύτιμοι για κάποιον, και ότι είμαι επίσης ένα αδύναμο ον που δεν είναι ξεχωριστό. Στο μυθιστόρημα, ο γέρος πολέμησε μόνος του στην ανοιχτή θάλασσα για αρκετή ώρα 84 ημερών. Φυσικά, δεν χρειάζεται να παρηγορηθούμε βλέποντας τον γέρο ή να τον συγκρίνετε, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι το γεγονός ότι ο γέρος του μυθιστορήματος ονειρευόταν κάθε μέρα.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει σωστή απάντηση όταν επιλέγεις καριέρα. Ωστόσο, αναρωτιέμαι αν αυτό που ετοιμάζω τώρα είναι διασκεδαστικό και συναρπαστικό, και αν αυτό είναι αλήθεια, νομίζω ότι η διαδικασία προετοιμασίας θα είναι επίσης ευχάριστη. Θα τελειώσω με την ελπίδα ότι και εσείς, διαβάζοντας αυτό το γράμμα, θα νιώσετε αυτό που ένιωθα πριν από ένα χρόνο για το τι όνειρα είχε ο γέρος στο μυθιστόρημα για 84 ημέρες.