Η χρήση επιβλαβών προσθέτων τροφίμων πρέπει να ελαχιστοποιηθεί. Και η ευρέως διαδεδομένη αρνητική εικόνα των επιτρεπόμενων προσθέτων τροφίμων πρέπει να βελτιωθεί.


Πριν από πολύ καιρό, υπήρχε μια διαφήμιση που έκανε τεράστια επιτυχία στη βιομηχανία του καφέ στην Κορέα. Αν κοιτάξετε αυτή τη διαφήμιση, θα παρατηρήσετε τη φράση, «Αφαιρέσαμε το επιβλαβές καζεϊνικό νάτριο και προσθέσαμε γάλα χωρίς λιπαρά». Λέγεται ότι μέσω αυτής της διαφήμισης, οι καταναλωτές αγχώθηκαν περισσότερο για το καζεϊνικό νάτριο, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις της διαφημιστικής εταιρείας να αυξηθούν σημαντικά και οι πωλήσεις άλλων εταιρειών να μειωθούν σημαντικά. Στη συνέχεια, άλλες εταιρείες άρχισαν καθυστερημένα την παραγωγή και την πώληση καφέ με αφαιρεμένο καζεϊνικό νάτριο. Λοιπόν, είναι το καζεϊνικό νάτριο πραγματικά επιβλαβές για το σώμα μας όπως λέει η βιομηχανία του καφέ; Επίσης, αν δεν είναι επιβλαβές, θα μάθουμε σε αυτό το άρθρο γιατί το καζεϊνικό νάτριο έγινε αντικείμενο κυνηγιού μαγισσών.

Πρώτα, προτού εξετάσουμε τις βλαβερές συνέπειες του καζεϊνικού νατρίου, ας μάθουμε τι είναι το καζεϊνικό νάτριο. Καζεΐνη Νάτριο Η καζεΐνη είναι η κύρια πρωτεΐνη του γάλακτος και το κύριο συστατικό του τυριού. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος, μια άλλη πρωτεΐνη του γάλακτος, αφομοιώνεται και απορροφάται πολύ γρήγορα. Σε αντίθεση με τον ορό γάλακτος, η καζεΐνη είναι μια πολύ ευεργετική ουσία που αφομοιώνεται αργά στον οργανισμό και παρέχει μια ορισμένη ποσότητα αμινοξέων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η πρωτεΐνη καζεΐνης δεν μπορεί να εξαχθεί εύκολα επειδή το μέγεθος του μορίου είναι πολύ μικρό. Ως εκ τούτου, προστίθεται οξύ στο γάλα και εκχυλίζεται με τη μορφή αλατιού. Το άλας που δημιουργείται σε αυτή τη διαδικασία είναι το καζεϊνικό νάτριο.

Όταν το καζεϊνικό νάτριο καταπίνεται, ιονίζεται σε πρωτεΐνη καζεΐνης και νάτριο από τα σωματικά υγρά. Η πρωτεΐνη καζεΐνης αφομοιώνεται από την πεψίνη στο στομάχι και το νάτριο απεκκρίνεται από το σώμα μέσω των σωματικών υγρών. Οι πρωτεΐνες καζεΐνης που έχουν υποστεί πέψη από την πεψίνη συσσωματώνονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν κολλώδη βλέννα. Η πέψη από την πεψίνη επιβραδύνεται από αυτή τη βλέννα, παρέχοντας αμινοξέα στο σώμα μας πολύ αργά. Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών, είναι πολύ δημοφιλές μεταξύ των bodybuilders που χρειάζονται σταθερή παροχή πρωτεΐνης για μεγάλο χρονικό διάστημα ή στους ασθενείς με αρθρίτιδα που πρέπει να χρησιμοποιούν μύες αντί για αρθρώσεις.

Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους το καζεϊνικό νάτριο, ένας τύπος πρωτεΐνης, έγινε μισητό από τη βιομηχανία. Πρώτον, σε αντίθεση με τον καφέ και τη ζάχαρη που περιέχονται στα μείγματα καφέ, είναι ένα τεχνητά συνθετικό πρόσθετο τροφίμων. Το δεύτερο είναι να μεγιστοποιηθεί το διαφημιστικό αποτέλεσμα για την επιδίωξη κέρδους της εταιρείας. Στη σημερινή εποχή όπου η καλή διατροφή και η καλή ζωή είναι σημαντικά, η εύρεση της πιο υγιεινής τροφής έχει γίνει μια σημαντική ανησυχία για τους καταναλωτές. Το κύριο ενδιαφέρον της βιομηχανίας είναι να χρησιμοποιήσει αυτά τα χαρακτηριστικά των καταναλωτών για να προωθήσει ότι τα προϊόντα τους είναι ωφέλιμα ή αβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η βιομηχανία καφέ προωθεί επίσης καζεϊνικό νάτριο, το οποίο οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν, σαν να ήταν δηλητήριο. Οι καταναλωτές ένιωσαν απωθημένοι από αυτό και η ζήτηση για μείγματα καφέ χωρίς προσθήκη καζεϊνικού νατρίου αυξήθηκε σημαντικά.

Τώρα που έχει χαρακτηριστεί ως πρόσθετο τροφίμων, φαίνεται δύσκολο για το καζεϊνικό νάτριο να αποφύγει την αρνητική προσοχή των καταναλωτών. Καθώς η βλαβερότητα των προσθέτων τροφίμων εξακολουθεί να τυγχάνει προσοχής, αυτό μπορεί να συναχθεί πλήρως από το γεγονός ότι οι κατασκευαστές επεξεργασμένων τροφίμων προσπαθούν να μειώσουν με κάποιο τρόπο τον αριθμό των προσθέτων τροφίμων. Επιπλέον, σύμφωνα με μια προκαταρκτική έρευνα που διεξήχθη από μια εταιρεία που αφαίρεσε το καζεϊνικό νάτριο και το πούλησε, οι καταναλωτές έτειναν να είναι απρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν καζεϊνικό νάτριο. Αυτό υποστηρίζεται από την εξήγηση ενός αξιωματούχου της εταιρείας ότι αφαίρεσαν με τόλμη το καζεϊνικό νάτριο για αυτόν τον λόγο.

Ως εκ τούτου, η ευρέως διαδεδομένη αρνητική εικόνα των επιτρεπόμενων προσθέτων τροφίμων πρέπει να βελτιωθεί. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αόριστα για συγκλονιστικές υποκινήσεις από ορισμένα μέσα ενημέρωσης ή μη ειδικούς. Φυσικά, οι προσπάθειες του κλάδου να ελαχιστοποιήσει τη χρήση επιβλαβών προσθέτων τροφίμων και να μειώσει τον αριθμό των ατόμων που τα χρησιμοποιούν πρέπει να συνεχιστούν. Επιπλέον, η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να προσπαθήσουν να παρέχουν ακριβείς πληροφορίες, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να καταναλώνουν τρόφιμα με σιγουριά.