Αυτό είναι ένα παράδειγμα προτύπου ομιλίας συνταξιοδότησης. Αυτή είναι μια αποχαιρετιστήρια ομιλία για τις τελετές συνταξιοδότησης δασκάλων δημοτικών σχολείων, δασκάλων μέσης εκπαίδευσης και δασκάλων γυμνασίου.


Ομιλία Συνταξιοδοτικού Εκπαιδευτικού Λυκείου

Γειά σου. Ευχαριστούμε πολύ όλους τους μαθητές, το προσωπικό και τους γονείς που ήταν εδώ μαζί μας. Σήμερα, γονείς και μαθητές μου έκαναν ακόμη και μια τελετή συνταξιοδότησης, οπότε είναι μια πολύ εντυπωσιακή μέρα για μένα. Σήμερα είναι η τελευταία μου μέρα στη δημόσια ζωή ως εκπαιδευτικός. Είναι δύσκολο να εκφράσω τα πάντα με λόγια, αλλά στεναχωριέμαι, και από την άλλη, νιώθω άρρωστος.

Καταρχάς, ανατρέχοντας στις μέρες που έχω ζήσει ως εκπαιδευτικός, φαίνεται ότι ήταν πολλά που μου έλειπαν. Πολλές σκέψεις περνούν από το μυαλό μου, αλλά ως εκπαιδευτικός, σκέφτομαι τι είδους δάσκαλος ήμουν για τα παιδιά. Επίσης, ως εκπαιδευτικός, δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ τι πρόοδο έχω προσφέρει στην κοινωνία. Αν το σκεφτώ, δεν ήμουν πολύ χρήσιμος για την κοινωνία, αλλά όπως όλοι οι εκπαιδευτικοί, είχα πάντα την καρδιά να ενεργώ σωστά ως παιδαγωγός και να οδηγώ τα παιδιά στον αληθινό δρόμο. Ωστόσο, νομίζω ότι το πιο ικανοποιητικό ήταν όταν οι μαθητές που με δίδαξαν σαν τα δικά μου παιδιά έγιναν μέλη της κοινωνίας και έδειξαν τις ικανότητές τους σε εξαιρετική θέση. Όταν τέτοιοι μαθητές ήρθαν σε μένα και είπαν έναν ευχαριστήριο λόγο, ένιωσα ανταμείβεται και ευτυχισμένος ως δάσκαλος. Θυμάμαι επίσης να νουθετώ και να φροντίζω με αγάπη τους μαθητές που περιπλανώνται επειδή δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν καλά στη σχολική ζωή. Ακόμη και όταν αυτοί οι μαθητές δεν παρεξήγησαν τα λόγια και τις πράξεις μου και διόρθωσαν το μυαλό τους, ήμουν γεμάτος χαρά που τους μεγάλωσα σωστά.

Κατά τη διάρκεια της μακράς και πιθανώς σύντομης δημόσιας ζωής μου, αποσπάθηκα από τα παιδιά μου, νοιάζομαι για τους μαθητές μου. Οπότε, μάλλον, λυπάμαι τα παιδιά μου. Αλλά νομίζω ότι τα παιδιά μου θα καταλάβουν τι εννοώ. Επίσης, οι μαθητές μερικές φορές αισθάνονται ότι οι πράξεις μου είναι σκληρές, οπότε αν υπάρχει κάποια δυσαρέσκεια, παρεξήγηση ή δυσαρέσκεια που είχα, θα ήθελα να την εγκαταλείψουν. Στο μεταξύ, ορκίζομαι στον εαυτό μου, δεν έχει υπάρξει ούτε μια στιγμή που να έχω φερθεί με εγωισμό στους μαθητές. Φεύγω από αυτήν την πανεπιστημιούπολη σήμερα, αλλά η καρδιά μου θα παραμείνει για πάντα. Επίσης, πιστεύω ότι τα εναπομείναντα μέλη ΔΕΠ θα βάλουν τα δυνατά τους ως εκπαιδευτικοί για να καθοδηγήσουν τους φοιτητές. Για άλλη μια φορά, σας ευχαριστώ που μου κάνατε σήμερα ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι και θα ελπίζω πάντα ότι οι μαθητές έχουν ένα λαμπρό μέλλον μπροστά τους.


6 Μαΐου 2023

○○○ Δάσκαλος Λυκείου ○○○


Αποχαιρετιστήριο μήνυμα από έναν δάσκαλο που εγκαταλείπει το επάγγελμα του εκπαιδευτικού

Γεια σε όλους. Φαίνεται ότι το κρύο του μεσοχειμώνα έχει γίνει πιο άγριο όσο πλησιάζει ο Ιανουάριος. Συνήθως μου αρέσει ένα κάθισμα στο παράθυρο. Γιατί δεν είναι απογοητευτικό. Υπάρχουν πιθανώς πολλοί άνθρωποι σαν εμένα, αλλά πριν από λίγο καιρό, πελάτες που κάθονταν στη βεράντα για να πάρουν λίγο φως του ήλιου ή για να ξεφύγουν από το βουλωμένο εσωτερικό πήγαν σε εσωτερικούς χώρους για να ξεφύγουν από το κρύο. Όσοι απολαμβάνουν τον άνεμο την άνοιξη και τον ήλιο το φθινόπωρο είναι απασχολημένοι αποφεύγοντας τον ήλιο το καλοκαίρι και αποφεύγοντας τον άνεμο το χειμώνα. Ωστόσο, αν είναι χειμώνας που πρέπει να ξεπεράσεις ούτως ή άλλως, μην το σκάσεις. Ανοίξτε το παράθυρο σήμερα και νιώστε τον κρύο αέρα με όλο σας το σώμα. Ελπίζω να απολαύσετε τον χειμώνα όπως κάθε άλλη εποχή.

Είναι δύσκολο να σας αποχαιρετήσω όλους και μισώ να φύγω από αυτό το αγαπημένο σχολείο, γι' αυτό προσπάθησα να κλείσω τα μάτια στην πραγματικότητα. Ωστόσο, τώρα αποδέχομαι με σιγουριά αυτή την πραγματικότητα και προσπαθώ να καρπωθώ την ομορφιά του τέλους. Όταν αποφάσισα για πρώτη φορά να γίνω δάσκαλος, ήμουν αποφασισμένος να γίνω ανθρώπινος δάσκαλος. Στο δημοτικό αποφάσισα να γίνω δασκάλα.

Ήταν όταν η δασκάλα ενός δημοτικού σχολείου παράτησε το σχολείο. Μου άρεσε ο δάσκαλός μου, οπότε ήθελα να μείνει στο σχολείο. Αλλά ο δάσκαλος έφυγε από το σχολείο και μετά άφησε ένα σημείωμα για κάθε μαθητή. Αφού διάβασα το melo του δασκάλου, η καρδιά μου φτερούγισε. Είπα επίσης, «Πρέπει να γίνω δάσκαλος έτσι!» Έδωσα μια υπόσχεση. Έτσι ζούσα με την καρδιά μου να χτυπά όλη μέρα σε έναν επαινετικό λόγο που έγραφε στο σημείωμα που άφησε ο δάσκαλος. Για μένα, ένας δάσκαλος ήταν τέτοιος άνθρωπος.

Με κάνει να σκεφτώ τι είδους ύπαρξη θα ήμουν για τους μαθητές μου. Σκέφτομαι αν έδειξα ειλικρινές ενδιαφέρον και στοργή στα παιδιά όπως έκαναν οι δάσκαλοί μου στο παρελθόν ή αν παραμέλησα τους μαθητές με τη δικαιολογία ότι ήμουν απασχολημένος. Άρχισα επίσης να σκέφτομαι αν είχα ζήσει τη ζωή μου όπως είχα αρχικά σχεδιάσει. Ανησυχώ μήπως ξέχασα για λίγο την αρχική πρόθεση που ένιωθα στο δημοτικό.

Δεν ξέρω τι να κάνω με αυτή τη ζαλισμένη καρδιά αφού φεύγω από το σχολείο που μου άρεσε. Είναι αλήθεια ότι πρώτα στο μυαλό έρχονται τα πρόσωπα των παιδιών που δεν μπορούσαν να σπουδάσουν και είχαν μόνο προβλήματα. Φαίνεται να είναι η καρδιά μιας μητέρας που ανησυχεί περισσότερο για το άσχημο παιδί της παρά για το επιτυχημένο παιδί της. Σας παρακαλώ, κάπου, ελπίζω να κάνετε αυτό που σας αναλογεί και να ζείτε ζεστά στην καρδιά σας. ευχαριστώ


6 Μαΐου 2023

Δάσκαλος ○○○


Στην τελετή παραίτησης του διευθυντή, ένα ευχαριστήριο μήνυμα εκπροσώπων των μαθητών

Διευθυντής, πώς είσαι; Ο χρόνος περνάει μια χαρά. Έχει ήδη περάσει το τέλος του 2022 ετών. Έχει μείνει μόνο ένα ημερολόγιο και είναι κρίμα που πρέπει να περάσω τον Νοέμβριο χωρίς να κάνω τίποτα σωστά. Όπως είπε ο αστρονόμος Γαλιλαίος, ο λόγος για τον οποίο ο χρόνος περνά τόσο καλά είναι πιθανώς επειδή η γη εξακολουθεί να περιστρέφεται. Στο τέλος μιας τέτοιας χρονιάς, μου θυμίζει τα πράγματα που δεν έχω κάνει και τα λάθη που έχω κάνει. Μετανιώνω γιατί δεν τα πήγα καλά, και σκέφτομαι τη λέξη αν ξανά αρκετές φορές. Αλλά το ρολόι τρέχει μόνο προς τα δεξιά. Κανένα ρολόι δεν περιστρέφεται προς τα αριστερά. Ζούμε στο παρόν και οδεύουμε προς το μέλλον. Οι άνθρωποι που περπατούν προς τα πίσω είναι πιο πιθανό να σκοντάψουν πάνω σε μικρούς βράχους και να πέσουν. Κοιτάξτε ευθεία και ελπίζετε να μην πέσετε.

Κάποιος είπε ότι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή είναι η συνάντηση. Η συνάντηση με τον διευθυντή ήταν μια πολύτιμη συνάντηση. Αντιμετώπισε τα παιδιά με ζεστό και φιλικό τρόπο, χειρίστηκε τη διεύθυνση του σχολείου δίκαια βασισμένος σε αρχές και έδειξε τον τρόπο που διαχειριζόταν το σχολείο με αγάπη και αρετή. Στις ευτυχισμένες στιγμές που μοιραστήκαμε μαζί, υπάρχουν ζεστές αναμνήσεις με τον διευθυντή. Ένα-ένα, σκέφτομαι τον τρόπο που καθάρισε το σχολείο χωρίς λέξη, τον τρόπο που χάιδευε ευγενικά τα μαλλιά των παιδιών και τον τρόπο που έγραφε με το χέρι γράμματα και μας τα έδινε για να μοιραστούμε καλά βιβλία και καλά γραπτά. Επίσης, πάντα μας συγκινούσε με τα όμορφα διδακτικά του λόγια, όπου κι αν βρισκόταν.

Έδειχνε ενδιαφέρον και αρετή σε κάθε εργαζόμενο με την εμφάνιση ενός αληθινού ηγέτη, δυνατού αλλά ευγενικού, ψύχραιμου και ζεστού, λεπτεπίλεπτου αλλά μεγαλόσωμου και αμερόληπτου σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως αριστερού ή δεξιού. Ήταν χαρά να συνοδεύω τον δάσκαλο.

Όπως τα παιδιά μαθαίνουν από τους γονείς τους, εμείς μάθαμε πολλά από τον διευθυντή. Ήταν δροσερό και άνετο κάτω από το μεγάλο δέντρο που λεγόταν Principal. Και σιγά σιγά κατάλαβα ποιος είναι ο δρόμος ενός αληθινού δασκάλου.

Η λέξη «τελευταίο» που άκουσα από τον διευθυντή μερικές φορές πριν από σήμερα είναι σαν ένας μοναχικός φθινοπωρινός άνεμος που διαπερνά την καρδιά μου. Όλοι αγαπάμε και σεβόμαστε τον Διευθυντή μας. Τώρα, θα αφήσω πίσω μου όμορφες και πολύτιμες αναμνήσεις στο ○○. Η σχέση με τον διευθυντή ήταν μια όμορφη συντροφιά για όλους μας, συμπεριλαμβανομένων του προσωπικού, των μαθητών και των γονέων μας. Παρόλο που φεύγετε από το σχολείο, παρακαλώ αναδώστε ένα άρωμα ως αιώνιο λουλούδι που δεν ξεθωριάζει ποτέ στον εκπαιδευτικό κόσμο. Εύχομαι υγεία και ευτυχία να είναι πάντα μαζί σας στο μονοπάτι μιας νέας αρχής. ευχαριστώ


30 Νοεμβρίου 2022

Εκπρόσωπος μαθητών ○○○


Αποχαιρετιστήρια ομιλία για τη συνταξιοδότηση δασκάλου

Ευχαριστώ όλους εσάς που κάνατε αυτή την εκδήλωση να λάμψει. Σήμερα κλείνω τα 30 μου χρόνια. Αντιμετωπίζοντας το σήμερα, που φαινόταν ότι δεν θα ερχόταν ποτέ όταν ήμουν νέος, νιώθω πραγματικά ανάμεικτα συναισθήματα. Καθώς επέλεγα μια γραβάτα για να φορέσω εδώ σήμερα, ένιωθα λίγο συναισθηματική. Ζούσα με ένα παλιό κοστούμι, αλλά φόρεσα ένα ελαφρώς ακριβό κοστούμι για αυτήν την τελετή συνταξιοδότησης. Βλέποντάς με, η γυναίκα μου ξαφνιάστηκε. Φόρεσα ακριβά ρούχα σήμερα, αλλά δεν πειράζει. Γιατί σήμερα στη ζωή μου αξίζει τον κόπο. Το τελευταίο σημαίνει πολλά για όλους. Θα είναι ακόμη περισσότερο εάν είναι η μέρα που η μακρόχρονη και προηγούμενη ιστορία που απασχόλησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής ενός ατόμου τελειώσει. Σήμερα είναι ακριβώς μια τέτοια μέρα.

Για μένα το επάγγελμα του δασκάλου, το όνομα δάσκαλος, έχει μια μεγάλη σημασία που δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τίποτα. Όταν ήμουν φοιτητής, ονειρευόμουν να γίνω δάσκαλος, και όταν ήμουν νέος, περνούσα έντονες ανησυχίες και μετά πηγαινοερχόμουν ανάμεσα στην ευτυχία και την αγωνία, ενώ ασχολιόμουν με μαθητές στο χώρο. Το «Δάσκαλος» έχει μια ιδιαίτερη σημασία για μένα. Αυτό συμβαίνει γιατί ολόκληρη η ζωή μου συγκεντρώνεται σε αυτή τη σύντομη λέξη. Τώρα φεύγω από τη σκηνή που τόσο αγαπούσα και ανησυχούσα.

Φεύγω αφήνοντας τα παιδιά που μεγάλωσαν μέρα με τη μέρα και τους μαθητές που μου έδωσαν χαρά και μόνο με το να είμαι στο σχολείο. Αλλά έχω ακόμα αρκετές μέρες στη ζωή μου. Κάποτε είχα την αδύναμη σκέψη ότι τη μέρα που θα άφηνα το επάγγελμα του δασκάλου, η ζωή μου θα τελείωνε. Αλλά το να φύγεις από το γήπεδο δεν σημαίνει να εγκαταλείψεις τα παιδιά και να χάσεις το σχολείο για πάντα. Αναπολώντας τη διδακτική μου σταδιοδρομία, υπόσχομαι να αφοσιωθώ σε δραστηριότητες συγγραφής που έχω αναβάλει μέχρι τώρα και να προσπαθήσω να ζήσω μια ζωή που είναι ορόσημο για κάποιον εκτός σχολείου.

Ελπίζω ότι όλοι εσείς στο σχολείο θα γίνετε ζωντανοί μάρτυρες της εκπαίδευσης που μπορεί να μεγαλώσει έναν άνθρωπο, της εκπαίδευσης που μπορεί να τον οδηγήσει στη σωστή κατεύθυνση και της αληθινής εκπαίδευσης που μπορεί να πείσει με τόλμη τους μαθητές όταν βαδίζουν σε λάθος μονοπάτι. Αν λοιπόν μου επιτρέψετε να δω και να ακούσω το όνομα του σχολείου μας έστω και από απόσταση και να το κάνω ικανοποίηση στα γεράματά μου, δεν θα μετανιώσω. Θα ασχοληθώ με τη δημιουργία μιας νέας ιστορίας. Αφήνω το σχολείο εμπιστεύοντας το σχολείο σε όλους εσάς που ζείτε την ιστορία της ιαπωνικής εκπαίδευσης. Ελπίζω ότι οι μαθητές θα έχουν ένα λαμπρό μέλλον μπροστά τους και θα ολοκληρώσω την κατάθεσή μου.


25 Μαΐου 2023

○○ Βοηθός Διευθυντή Δημοτικού Σχολείου ○○○


Αποχαιρετιστήρια γράμματα για τη συνταξιοδότηση δασκάλων που γράφτηκαν από συναδέλφους καθηγητές

Γειά σου? Σήμερα, φαίνεται να είναι μια μέρα που σε κάνει να νιώθεις τη ζεστή ενέργεια της άνοιξης παρά τον χειμώνα. Σήμερα είναι η τελετή συνταξιοδότησης του δασκάλου ○○, του αληθινού μας δασκάλου και αληθινού παιδαγωγού. Σαν κερί που καίει το σώμα σου για να ανάψει το σκοτάδι, σου συγχαίρω ειλικρινά για την τιμητική αποχώρησή σου από τον δάσκαλο ○○○, ο οποίος αφιερώθηκε στην εκπαίδευση σε ένα άγονο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Ο δάσκαλος ○○○ εργάστηκε ως δάσκαλος στο σχολείο μας για ○ χρόνια και έκανε πολλά για την ανάπτυξη του ○○ Δημοτικού Σχολείου. Ο δάσκαλος ○○○ φρόντιζε πάντα τους μαθητές με ζεστή αγάπη, όπως το δικό του παιδί, και έδειξε προσωπικά πώς μοιάζει ένας ειλικρινής και στοργικός παιδαγωγός. Επίσης, από τη σκοπιά του κατώτερου δασκάλου, σαν πατέρας, άλλοτε σαν θείος, βασιζόταν πάντα στις δυσκολίες κατά τη διδασκαλία, και δεν έφευγε λόγια βοήθειας.

Δεν το έχω δει εγώ ο ίδιος, αλλά κατά τη διάρκεια των ημερών διδασκαλίας του, ήταν γνωστός ως ένας σπουδαίος δάσκαλος που τον σέβονταν οι μαθητές για τις εξαιρετικές του ικανότητες και την αγάπη του για τους μαθητές του. Λέγεται ότι αυτό ήταν αρκετά γνωστό μεταξύ των δασκάλων άλλων κοντινών δημοτικών σχολείων πέρα ​​από το ○○ Δημοτικό Σχολείο μας, οπότε αξίζει να μαντέψουμε πόση ήταν η αγάπη του δασκάλου για τους μαθητές του.

Ο δάσκαλος πάντα έλεγε να αντιμετωπίζουμε τους μαθητές με αγάπη. Ο δάσκαλος μου είπε: «Αν και ο μισθός του δασκάλου είναι χαμηλός, αυτό που αξίζει περισσότερο από τα χρήματα είναι να καθοδηγεί τους μαθητές». Ο δάσκαλος είπε ότι αν οι μαθητές μεγαλώσουν προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν υπάρχει μεγαλύτερος μισθός από αυτόν. Ο δάσκαλος πάντα προσπαθούσε να διδάξει στους κατώτερους καθηγητές μας πώς να συμπεριφέρονται στους μαθητές με αγάπη. Τώρα μετανιώνω πολύ που στέλνω τον δάσκαλο. Είσαι ακόμα νέος, υπάρχουν πολλά πράγματα που θέλεις να κάνεις, και υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να κάνεις, αλλά είναι πολύ λυπηρό και λυπηρό να τα στέλνεις στο όνομα της συνταξιοδότησης.

Σήμερα ο δάσκαλος φεύγει από τον κόσμο της εκπαίδευσης, αλλά πιστεύω ότι τα πολύτιμα λόγια του δασκάλου, που έχουν σπαρθεί με τα χρόνια της διδασκαλίας, θα μείνουν ως καθρέφτης ζωής στις καρδιές αμέτρητων μαθητών και κατώτερων δασκάλων. Για άλλη μια φορά, συγχαρητήρια στη Δασκάλα ○○○ για την τιμητική συνταξιοδότησή της και σας εύχομαι μια πιο υγιή και ευτυχισμένη ζωή στο όνομα του ○○ Δημοτικού Σχολείου. Θα συμπεριφέρομαι στους μαθητές με αγάπη σύμφωνα με τις διδασκαλίες του δασκάλου. ευχαριστώ


25 Μαΐου 2023

Εκπρόσωπος εκπαιδευτικού ○○○


Τελετή αποχαιρετιστηρίου δασκάλου γυμνασίου

Γεια σε όλους? Χαίρομαι που σε γνωρίζω. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η οικογένειά μου και εγώ ανεβήκαμε σε ένα μικρό βουνό μπροστά από το σπίτι μας. Δεν μπορούσα να το αναγνωρίσω γιατί την κάλυπτε ο καυτός ήλιος την ημέρα, αλλά η φύση προετοιμαζόταν ήδη για τη νέα σεζόν. Όπως υπάρχει μια παροιμία που λέει ότι η πλάτη ενός ανθρώπου που ξέρει πότε να φύγει είναι όμορφη, βλέποντας πότε ξέρει πότε θα έρθει το φθινόπωρο και σιγά σιγά αποσύρεται, κι αυτό δεν θα μπορούσε να είναι πιο όμορφο. Στα βουνά, πολύχρωμα φύλλα συναγωνίζονταν σκληρά για να εγκατασταθούν, και ο ουρανός υψώθηκε σε ένα ψηλό μέρος, σαν να έτρεχε αγώνα. Ο αέρας, σαν να ήταν πάντα έτσι, απογείωσε τη βαριά και υγρή ενέργεια και έδινε μόνο μια δροσερή αίσθηση. Αφού είδα την όμορφη πρόνοια της φύσης, ένιωσα ξαφνικά ότι είχε έρθει η ώρα να ακολουθήσω την τάξη του χρόνου.

Κυρίες και κύριοι, για τελευταία φορά σήμερα παραιτούμαι από τη διδασκαλία. Το πιο περήφανο για τα 38 χρόνια της διδακτικής μου ζωής είναι ότι μπορώ να περάσω τις τελευταίες μέρες με μαθητές. Και νιώθω καλά που γνωρίζω φοιτητές που ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν μια νέα κοινωνία. Λυπάμαι πολύ που δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω όλους μέχρι τις εξετάσεις. Ωστόσο, ένιωσα ότι τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή να φύγω. Προσωπικά, είναι πολύ λυπηρό που δεν πρόλαβα να σας δω όλους να μπείτε στο κολέγιο. Δεν υπάρχει μαθητής που να μην είναι σαν το παιδί μου. Όπως δεν υπάρχει δάχτυλο που να μην πονάει από το δάγκωμα των δέκα δακτύλων, οι μαθητές είναι για μένα αυτό το είδος ύπαρξης. Αν και είμαι συνταξιούχος, ελπίζω να μείνει στις καρδιές σας για πολύ καιρό ακόμα. Απομένουν πλέον περίπου 2 μήνες μέχρι τις εξετάσεις. Το ζεστό καλοκαίρι του Αυγούστου τελειώνει και το φθινόπωρο ξεκινά με τον Σεπτέμβριο και το μυαλό σας θα είναι ανήσυχο, αλλά φέτος είναι μια εποχή που χρειάζεστε περισσότερη συγκέντρωση από ένα ανήσυχο μυαλό.

Η εισαγωγή στο κολέγιο είναι σημαντική στη ζωή. Όταν σε συμβουλεύτηκα στο παρελθόν, αποδείχτηκε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να περάσεις από μια διαδικασία εις βάθος σπουδών στο πανεπιστήμιο για να γίνουν πραγματικότητα τα μελλοντικά σου όνειρα. Γι' αυτό κάθεστε εδώ αυτή τη στιγμή, δουλεύοντας σκληρά για το μέλλον. Το γλυκό φρούτο περιμένει στο τέλος μιας επίπονης διαδικασίας.

Ολοι! Δεν υπάρχει παραίτηση. Δεν είναι μία ή δύο φορές που ήθελα να τα παρατήσω ενώ δούλευα ως δάσκαλος. Δεν ξέρω πόσα. Ωστόσο, ήταν όνειρα, ελπίδες και αξίζει τον κόπο που προηγήθηκαν μιας δύσκολης και οδυνηρής καρδιάς, και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή της συνταξιοδότησης. Είμαι πολύ χαρούμενος που δεν τα παράτησα τότε. Όλοι, η σκληρή διαδικασία της ταλαιπωρίας για λίγο θα επιστρέψει σε εσάς ως πολύ γλυκά φρούτα. Αυτό ήταν το τελευταίο πράγμα που ήθελα να πω στη διάλεξη. Μαθητές μου Λυκείου, σας αγαπώ.


6 Μαΐου 2023

Δάσκαλος του σπιτιού ○○○


Μήνυμα συνταξιοδότησης Διευθυντή Λυκείου

Γειά σου? Ο Ιούνιος είναι όταν μπορείς να νιώθεις ότι γίνεται όλο και πιο ζεστός κάθε μέρα. Είναι μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, αλλά ζείτε ευτυχισμένα σήμερα; Η υγρασία είναι υψηλότερη από το συνηθισμένο, οπότε υποθέτω ότι η περίοδος των βροχών θα ξεκινήσει σύντομα. Σε αντίθεση με την εικασία μας, ο ουρανός λέει απλά γεια με ένα λαμπερό πρόσωπο.

Είναι σημαντικό να μην χάνεις τον ρυθμό σου όσο ζεστό κι αν είναι, σωστά; Πρέπει να ελέγξουμε τι πρέπει να κάνουμε σήμερα και να καλλιεργήσουμε τη συνήθεια να μην καθυστερούμε. Θα ήθελα να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες σε όλους τους καλεσμένους που παρευρέθηκαν σήμερα παρά το φορτωμένο πρόγραμμά τους. Είμαι πραγματικά ευγνώμων που μπορώ να σας αποχαιρετήσω σε μια καλή μέρα. Σκέφτομαι όλα τα καλά και τα κακά πράγματα ως αναμνήσεις και προσπαθώ να φύγω διατηρώντας τα καλά. Το να φύγω δεν θα σήμαινε το τέλος, αλλά μια άλλη αρχή, σωστά; Είναι μια πρόκληση για μια άλλη αρχή, όχι για το τέλος. Ελπίζω λοιπόν να με απογειώσεις με γέλια και χειροκροτήματα παρά με δάκρυα, για να μην είναι ελεεινό το τέλος μου.

Σήμερα, είμαι πολύ χαρούμενος που έχω την ευκαιρία να προσφέρω εθελοντικά για την ανάπτυξη της εκπαίδευσης στο ○○ Λύκειο, ένα ιστορικό εκπαιδευτικό σπίτι.

Πρόσφατα, οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα προχωρούν πολύ γρήγορα, όπως η σχολική βία, η παραβίαση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και η κρίση της δημόσιας εκπαίδευσης, η διαφοροποίηση του προγράμματος σπουδών και της σχολικής εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του συστήματος 5ήμερης τάξης και η οργανωτική αναδιοργάνωση. Αυτή τη στιγμή, ένιωσα το βάρος της ευθύνης που μου ανατέθηκε και έβαλα όλες μου τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσω σωστά το μεταβαλλόμενο πρότυπο της εκπαίδευσης.

『Jeff Raikes』 Ο αντιπρόεδρος της MS είπε ότι πρέπει να ξέρετε πώς να βλέπετε καλά νέα μετά από κακά νέα. «Οι άνθρωποι φοβούνται να δώσουν άσχημα νέα. Αλλά τα κακά νέα παρέχουν μερικές φορές τις πιο σημαντικές πληροφορίες για τη βελτίωση της επιχειρηματικής απόδοσης. Ζητώ πάντα καλά και κακά νέα ταυτόχρονα και ζητώ πρώτα να δοθούν τα κακά νέα. Και μέσω αυτού, κάναμε κανόνα να εντοπίζουμε δύσκολα ζητήματα και να συζητάμε τι πρέπει να βελτιωθεί».

Φυσικά, η αποχώρησή μου θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καλύτερη ευκαιρία για το σχολείο και τους μαθητές. Αν το νερό είναι στάσιμο, θα σαπίσει, αλλά προσπαθώ να το αποδεχτώ ως θετικό νόημα, όπως τα ζωντανά πράγματα μπορούν να διατηρηθούν ζωντανά μόνο όταν ρέει.

Ελπίζω ειλικρινά ότι το ○○ Γυμνάσιό μας θα αναδειχθεί ως ένα αριστοκρατικό λύκειο στην περιοχή ακολουθώντας τον διευθυντή που έρχεται για λογαριασμό μου. Είμαι ευγνώμων στους πολλούς δασκάλους και μαθητές που πάντα με βοήθησαν αυτό το διάστημα. Πάντα θεωρούσα ότι η πρώτη αποστολή της εκπαιδευτικής διοίκησης είναι η αφοσιωμένη υπηρεσία. Θα συνεχίσω να ακούω πιστά τις φωνές της εκπαιδευτικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου του χώρου του σχολείου. Αυτή δεν είναι η τελευταία φορά, αλλά θα περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου ελεύθερα επικοινωνώντας με μαθητές και εκπαιδεύοντας μαθητές αλλού, γι' αυτό σας παρακαλώ να με υποστηρίξω σε αυτή τη νέα πρόκληση. Δάκρυα σκεπάζουν τα μάτια μου καθώς φεύγω από αυτό το οικείο μέρος, αλλά είμαι έτοιμος να τελειώσω τη διεύθυνση συνταξιοδότησής μου. ευχαριστώ


6 Μαΐου 2023

○○Διευθυντής Λυκείου ○○○


Παράδειγμα χαιρετισμού συνταξιοδότησης διευθυντή

Γεια σε όλους?

Λένε ότι έρχεται η άνοιξη, αλλά ο αέρας είναι ακόμα κρύος. Ευχαριστώ πολύ τους καλεσμένους, το προσωπικό του σχολείου και τους γονείς που παρευρέθηκαν για να με συγχαρούν για τη συνταξιοδότησή μου παρά το κρύο. Σήμερα, αυτό το μέρος έχει γίνει τόσο ενοχλητικό που δεν ξέρω τι να κάνω.

Όταν ανέλαβα για πρώτη φορά τη δουλειά μου ως καθηγητής, σεβόμουν τους δασκάλους που είχαν φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης και πίστευα ότι η ηλικία συνταξιοδότησης ήταν μια μακρινή ιστορία από εμένα, αλλά τώρα που βρίσκομαι εδώ, νιώθω πολύ νέος. Όταν συνήλθα ότι ο χρόνος είναι σαν ροή εκκαθάρισης, κάποια στιγμή στέκομαι εδώ για να αποχαιρετήσω. Εν τω μεταξύ, μπόρεσα να φτάσω σε μια τιμητική ηλικία συνταξιοδότησης ενώ συγκεντρώνομαι στην εκπαίδευση των μαθητών με διάφορους τρόπους. Χάρη στην καθοδήγηση και τη βοήθεια κατώτερων δασκάλων και γονέων. Σας ευχαριστούμε γι'αυτό. Από την άλλη, νομίζω ότι είναι και χάρη στη γυναίκα μου που με στήριξε όλο αυτό το διάστημα. Θα ήθελα να επωφεληθώ αυτής της ευκαιρίας για να σας ευχαριστήσω επίσης. Δεν με ένοιαζε η οικογένειά μου γιατί δεν ήξερα τίποτα άλλο εκτός από το σχολείο. Από εδώ και πέρα, θα μπορώ να προσεγγίζω τη γυναίκα μου ως φροντιστικό σύζυγο, να απολαμβάνω τον ελεύθερο χρόνο της, να ταξιδεύω και να περνάω το υπόλοιπο της ζωής μου μαζί της.

Τώρα, καθώς φεύγω, θα ήθελα να πω ένα πράγμα στους κατώτερους συναδέλφους μου. Γίνετε ο ιδιοκτήτης οποτεδήποτε, οπουδήποτε. Αυτή η στιγμή που βρίσκομαι είναι το παν. Σήμερα, υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες της κοινωνίας ή των σχολείων, αλλά είναι μια θλιβερή πραγματικότητα ότι ο αριθμός των πραγματικών υπευθύνων ιδιοκτητών μειώνεται. Για παράδειγμα, εάν περνάτε από μια βρύση και το νερό της βρύσης έχει διαρροή, ένας υπεύθυνος ιδιοκτήτης θα κλείσει τη βρύση και θα περάσει από εκεί. Ελπίζω αυτοί οι πραγματικοί δάσκαλοι να είμαστε όλοι εμείς οι μαθητές και το προσωπικό. Επίσης, ελπίζω να βρείτε ικανοποίηση και ευτυχία αυτή τη στιγμή, εδώ και τώρα, αντί να αναζητάτε την ικανοποίηση και την ευτυχία μακριά. Ελπίζω όλοι μας, φοιτητές και καθηγητές, να είμαστε πιστοί και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε αυτή τη στιγμή που βρισκόμαστε.

Τέλος, εύχομαι για την ατελείωτη ανάπτυξη του ○○ Δημοτικού Σχολείου και υγεία και ευτυχία όλων των παρευρισκομένων εδώ, εκ μέρους της συνταξιούχου μου διεύθυνσης. ευχαριστώ


9 Αυγούστου 2023

Κύριος ○○○


Ευχαριστήριο Μήνυμα Συνταξιοδότησης από Εκπρόσωπο Δασκάλου

Γεια σε όλους. Ειπώθηκε ότι η μέρα θα ήταν γεμάτη από σήμερα το απόγευμα, αλλά έχει ακόμα πολύ κρύο. Οι μέρες είναι κρύες, αλλά ελπίζω οι καρδιές όλων να είναι ζεστές.

Θυμάμαι την πρώτη φορά που συνάντησα τον Principal ○○○. Την ημέρα που πρωτοπήγα στο ○○ Δημοτικό Σχολείο, που μου ήταν άγνωστο, μου έδωσε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι και είπε: «Το να βλέπω τα παιδιά μου από το ίδιο σχολείο μου δίνει δύναμη».

Ο κύριος ○○○ είναι κάποιος που εκτιμά το βάθος των σχέσεων και την ώρα της συνάντησης. Ανεξάρτητα από την καριέρα και την ηλικία, είναι αυτός που κοιτάζει κάθε άτομο που συναντά, ακόμα και τα ίχνη μιας ζωής, θυμάται και φροντίζει θερμά όταν χρειάζεται βοήθεια.

Νομίζω ότι το ενδιαφέρον για τον άλλον είναι στοργή σύντομα. Λάβαμε μόνο την καρδιά που θυμάται και τις πιο μικρές λεπτομέρειες. Εκ μέρους όλων σας που έχετε λάβει αυτή τη ζεστή καρδιά εδώ για ○ χρόνια, θα ήθελα να μεταφέρω αυτήν την καρδιά στον διευθυντή του ○○○ σήμερα.

Μεταξύ των διδασκαλιών του διευθυντή, ίσως οι πιο βαθιά χαραγμένες διδασκαλίες είναι η «ομαδική εργασία» και η «προετοιμασία». Θυμάμαι τι είπε ο διευθυντής όταν κέρδισα τον αθλητικό διαγωνισμό σχολικού προσωπικού πριν από λίγο καιρό. Ο διευθυντής είπε: «Η σημερινή χαρά δεν προήλθε από τις προσπάθειες λίγων ανθρώπων που ήταν παρόντες εδώ. Είναι χάρη στους δασκάλους που μας επευφημούσαν με ένα μυαλό και μάλιστα γέμισαν τις κενές θέσεις ώστε οι παίκτες να επικεντρωθούν στον ανταγωνισμό».

Επιπλέον, είπε ότι είναι ένας δάσκαλος που είναι πάντα προετοιμασμένος. Κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των διακοπών έδινε έμφαση στην αυτομελέτη των δασκάλων. Με συμβούλεψε να είμαι πάντα προετοιμασμένη γιατί το μυαλό και οι δεξιότητες που έχω ακονίσει σίγουρα θα χρησιμοποιηθούν σοβαρά. Ενθάρρυνε τους νεότερους του να γίνουν δάσκαλοι, λέγοντας ότι μόνο προετοιμασμένοι δάσκαλοι μπορούν να οδηγήσουν στην εκπαίδευση. Πάντα είχε μια ευχάριστη συνομιλία με οποιονδήποτε και μοιραζόταν τις χαρές και τις λύπες ως οικογένεια, αντιμετωπίζοντας τους πάντες επιπόλαια με την ευδιάθετη προσωπικότητά του. Είμαι βαθιά λυπημένος που αποχωρίζομαι με έναν τόσο υπέροχο διευθυντή. Είναι λυπηρό που τα πράγματα που με έκαναν να γελάσω με τα τραχιά αλλά ειλικρινή λόγια του και ο τρόπος που ενήργησε με σιγουριά και αυτοπεποίθηση θα μείνουν τώρα ως αναμνήσεις του παρελθόντος μου.

Τώρα, ελπίζω ότι θα βρείτε αυτό που δεν καταφέρατε, αυτό που θέλετε να κάνετε και θα σχεδιάσετε ένα γενναιόδωρο τοπίο προς έναν άλλο κόσμο με ένα καλό μάτι. Τέλος, θα ήθελα να αποχαιρετήσω τον Διευθυντή ○○○, ο οποίος πάντα περπατούσε στο δρόμο ενός δασκάλου με ακλόνητη και αγνή καρδιά. ευχαριστώ


13 Αυγούστου 2023

Εκπρόσωπος εκπαιδευτικού ○○○